Kuchnia

zupy

Kremowa zupa z dyni

Składniki:
1 średnia dynia
1 l wywaru drobiowego
oliwa
masło
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 mniejszy kawałek imbiru
400 ml białego suchego wina
gałka muszkatołowa, sól
parmezan
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie podsmaż krótko na drobno pokrojone czosnek, cebulę i imbir. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię – umytą i oczyszczoną, i chwilę razem podsmaż.

Zalej dynię gorącym wywarem drobiowym i podduś do miękkości.

Zupę zmiksuj na gładko, dolej wino, dopraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową, zagotuj.
W tym samym czasie w piekarniku zapiecz kawałki bagietki natarte czosnkiem i posypane parmezanem.

Do gotowej polewki dodaj trochę masła. Podawaj z czosnkowo-serowymi grzankami z bagietki.

Nasza rada: Zupę możesz doprawić świeżą natką pietruszki i podawać w wydrążonych dyniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation