Kuchnia

placuszki, naleśniki

Placuszki pieczarkowe

Składniki na ok. 10 sztuk:
12 dużych pieczarek
3 średnie marchewki
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki siekam na kawałki, smażę na niewielkiej ilości oleju, uprzednio je lekko soląc. Powinny lekko się zrumienić. Przekładam je do miski, na tym samym tłuszczu smażę pokrojone w niewielką kostkę cebule- do momentu aż się zeszklą. Usmażone cebule dodaję do pieczarek. Obrane marchewki ścieram na grubej tarce, szczypior siekam w duże kawałki, przekładam razem do pieczarek z cebulą. Doprawiam solą i pieprzem,dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą, dokładnie mieszam. Pozostawiam masę na kilka minut, po czym smazę na rumiano z obu stron.
Przepis autorski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation