Kuchnia
Zupy
Lekka zupa jarzynowa z pulpecikami
Zupa:
duży pęczek młodej włoszczyzny, u mnie:
4 marchewki, 3 pietruszki (korzeń + natka), seler (korzeń + liście), mały por
ok 300 g ziemniaków
2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól morska
100 g śmietany 18% (do zup)
koperek do podania
Pulpeciki:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy.
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i jasną część pora kroimy w plasterki. Seler w kostkę lub w paseczki.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez chwilkę, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodajemy liście selera, natkę pietruszki i ciemnozieloną część pora (w całości - ułatwi to później ich wyciągnięcie). Zalewamy zimną wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu.
W czasie, kiedy zupa się gotuje, formujemy małe pulpeciki (wielkości nie większej niż orzech włoski) i odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna przykryć dno patelni). Wkładamy przygotowane pulpeciki i smażymy do zarumienienia, z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy do miseczki.
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (nie mogą się rozpadać). Wyciągamy zieleninę (natkę pietruszki, seler i por), liście laurowe i ziele angielskie.
Chochlę gorącej zupy wlewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy usmażone pulpeciki i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
MA==