Kuchnia

ciasta

Styropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 35x25 cm)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg miękkiego masła
- 1 łyżka śmietany
Masa:
- 1 litr śmietany 18%
- 15 dkg wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe (duże 2x 60g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Wykonanie
Ciasto
Miękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną masłem, na cieście rozsmarować powidła, druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Masa
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć na
ciasto.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Ciasto najlepiej smakuje całkiem schłodzone.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation