Kuchnia

ciasta

Szarlotka mojej mamy

Składniki:

• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 250 g margaryny
• duży budyń waniliowy (na 3/4 litra mleka)
• opakowanie cukru waniliowego (16 g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 kg jabłek
• garść rodzynek
• cynamon
• cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy a drugą częścią wykładamy blachę (36x25cm) na której uprzednio położyliśmy papier do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 °C, następnie studzimy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie małe kawałki/plasterki. Wrzucamy do garnka i smażymy z rodzynkami i cynamonem aż się ładnie „rozpadną” (około 30 minut, w zależności od jabłek). Wystudzone wykładamy na podpieczony i wystudzony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pół szklanki cukru i proszek budyniowy. I tak przygotowaną pianą przykrywamy jabłka. Na pianę tarkujemy na dużych oczkach naszą zamrożoną część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation