Kuchnia

Food

Składniki na 1 kopiasty talerz:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody*
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g drożdży świeżych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Składniki na syrop:

2,5 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
sok świeżo wyciśnięty z 1/4 cytryny
Dodatkowo:

posiekane lub zmielone pistacje do oprószenia
olej do głębokiego smażenia
Wcześniej przygotować syrop.

Advertisement

You can close Ad in 5 s
Wodę z cukrem umieścić w niedużym garnuszku. Zagotować i pogotować przez około 15 minut, do zgęstnienia syropu. Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

W misie miksera umieścić mąkę, suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), jajko, wodę, cukier i sól. Wyrobić ciasto, by było gładkie, miękkie i klejące. Przykryć folią spożywczą lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie kulki i rzucać na rozgrzany olej (można również ciasto nabierać łyżeczką maczaną w oleju za każdym razem). Smażyć z obu stron, na złoty kolor. Usmażone, natychmiast przełożyć do zimnego syropu. Po kilku minutach, gdy nasiąkną, wyjmować na talerz gotowe lokme.

Oprószyć pistacjami lub innymi orzechami, podawać.

* Szklanka o pojemości 250 ml.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation