Sport i fitness

Jedzenie

ChurrSKŁADNIKI

OK. 30 SZTUK
250 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
190 g mąki
4 jajka
ORAZ
do smażenia smalec (500 g) lub olej
do posypania: cukier puder wymieszany z cynamonem
SOS CZEKOLADOWY
200 ml śmietanki kremówki 30%
szczypta cynamonu
opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chili
100 g czekolady ciemnej deserowej
1 łyżka masła
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa (będzie też dość gęsta).
Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszyć ogień aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
PROPOZYCJA PODANIA

SOS CZEKOLADOWY
Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i chili, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.os | Kwestia Smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation