Kuchnia

kuchnia

TECZOWY TORT Z OREO I M&M

Na tortownicę 24 cm:

1 3/4 szklanki mąki

2 szklanki cukru

2 jaja

3/4 szklanki kakao

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

1 szklanka maślanki

1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

500 g serka kremowego

1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%

1 1/4 szklanki cukru pudru

15 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki


Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.

Zawartość obu misek łączymy - na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.

W międzyczasie - krem. Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Mi zajęło to około 5 minut. Mieszamy z kawałkami ciasteczek.

Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem.

Jeśli macie ochotę na dekorację taką jak ta, wystarczy obłożyć boki tortu batonikami typu WW lub KitKat (te małe), a wierzch posypać M&M's-ami lub innymi drażetkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation