Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Włoski sorbet cytrynowy

Składniki:
3/4 szklanki soku z cytryny (jesli ktoś lubi, może dodać więcej)
2 łyżki stołowe tartej skórki z cytryny
1 szklanka drobnego cukru
2 ½ szklanki wody
1 białko
kilka listków świeżej mięty 

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz startą skórkę z cytryny. Całość podgrzewamy kilka minut do momentu, aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie mieszankę miksujemy z białkiem tak, aby powstała jednolita masa. Przykrywamy i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Sorbet podajemy z przybraniem z listków świeżej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation