Kuchnia

Kuchnia

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym
Składniki:

mięso mielone 500g,
1/2 czerwonej papryki,
1 czerwona cebula,
garść liści szpinaku,
1 jajko,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
sól,
pieprz,
3 łyżki bułki tartej+do oprószenia foremek,
7 średnich ziemniaków,
5 łyżek mleka,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
papryka słodka,
boczek 50g,
szczypiorek cienki,
ketchup

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Liście szpinaku kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, paprykę, szpinak, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy kulki i wkładamy je do foremki. Wyszło mi 7 kulek. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem ziemniaczany. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, majonez, musztardę i szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy do momentu aż masa zrobi się kremowa. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą. Masę przekładamy do szprycy. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy więcej mleka. Aby masa wyciskała się dobrze ze szprycy musi być ciepła. Babeczki mięsne wyjmujemy z piekarnika i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Można polać je jeszcze ketchupem. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Szczypiorek siekamy. Babeczki posypujemy boczkiem i szczypiorkiem,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation