Kuchnia

Chleb bezglutenowy

Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

Składniki:

- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki ziaren lnu
- 1 łyżka sezamu
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka słodu (cukru/syropu)
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych


Mieszamy składniki sypkie.
Dokładnie rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem słodu.
Mieszamy wszystko i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
Wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym wyjmujemy z keksówki, kładziemy na kratce do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation