Dziecko

chrzest

Kaczka faszerowana - Przepis - Smaker.pl


Składniki

Kaczka pekińska ( 2,20 kg)
FARSZ
mięso mielone z indyka ok 80 dkg
wątróbka drobiowa ok 30 dkg
pęczek natki pietruszki
kwaśne jabłko,1 cebula
sól,pieprz,majeranek,rozmaryn,
2 jajka,1 łyżka maggi
kilka plastrów wędzonego boczku

Przygotowanie

Kaczkę wyluzować czyli... rozciąć po kręgosłupie.Odcinać ostrym nożem po szkielecie,aż powstanie "uboga" porcja rosołowa.Następnie wyciąć kości z udek.Zostawić kostki w pałkach i skrzydełkach.Kaczka będzie wyglądała jak duży płat mięsa.Przyprawy zmieszać z ziołami i natrzeć nimi kaczkę z obu stron.

Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i jabłko oraz posiekaną natkę i cebulę.Następnie wbić 2 jajka i wlać bulion.Wszystko dokładnie wyrobić ręką.Doprawić solą i pieprzem.

Kaczkę położyć piersią na blacie i nafaszerować mięsem,zszyć na plecach nicią bawełnianą lub pospinać wykałaczkami.Odwrócić na plecy i przełożyć do brytfanny,obłożyć kaczkę wędzonym boczkiem.Podlać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 170) Piec ok 2,5 godz.W trakcie pieczenia często podlewać wodą z wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia zdjąć boczek i podpiec jeszcze kilka lub kilkanaście minut w zależności jak mocno chcemy zarumienić kaczkę. SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation