Design

Design

Ciasto „Truskawki ze śmietaną”
Składniki na biszkopt



5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu



Składniki na żelkę truskawkową

300 g truskawek (my użyłyśmy mrożonych w ramach akcji czyszczenia zamrażarki)

125 ml wody

50 g cukru

2 łyżeczki agaru ( można zastąpić żelatyną- ale agar daje lepszą konsystencję, bardziej „marmoladową”)



Składniki na poncz

150 ml przegotowanej wody

kilka kropel soku z cytryny

1 łyżka cukru pudru



Masa śmietanowa

600 ml śmietanki 30%

3 łyżeczki żelatyny

60 ml gorącego mleka

16 g cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

20 g wiórek kokosowych



Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek. Połowę ciasta przełożyć do innej miski i wymieszać delikatnie z przesianym kakao.

4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto ( Nakładamy łyżkę białego ciasta i na to łyżkę kakaowego ciasta, aż do wyczerpania składników. Ciasto powinno ładnie się rozchodzić na boki- jeśli zostanie nam więcej ciasta na środku po prostu rozsmarujmy go delikatnie łyżka, tak, aby nie zniszczyć powstałych pasów) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone).
5. Składniki na poncz mieszamy.

6. Do rondla wkładamy truskawki, cukier, agar i wlewamy wodę. Odstawiamy na 10 minut, aby agar napęczniał i stawiamy na ogień na 10-15 minut (mieszanka powinna się lekko gotować). Odstawiamy do wystudzenia ( my wstawiamy rondel do miski z zimną wodą i lodem).

7. Żelatynę zalewamy 4 łyżeczkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Gorącym mlekiem zalewamy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, lekko studzimy. Do śmietanki wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem mleko z żelatyną. Powstałą mieszankę wkładamy na 15 minut do lodówki.

8. Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat nasączamy połową ponczu i smarujemy lekko zgęstniałą żelką truskawkową. Na warstwę truskawkową nakładamy 2/3 masy śmietankowej i posypujemy wiórkami kokosowymi uprzednio uprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i smarujemy resztą masy śmietanowej. Ozdabiamy wedle uznania i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation