Design

wielkanoc

Mazurek "Pyszotka" przepis | Sprawdzona Kuchnia


Składniki
Składniki na kruche ciasto

200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej krupczatki
250 g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
150 g cukru pudru
2 łyżki śmietany ( w razie potrzeby )

Składniki na krem

500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru lub do smaku
2 łyżki soku z cytryny
200 g masła

Składniki na bezową pierzynkę

4 białka
kilka kropel ulubionego olejku zapachowego ( opcjonalnie )
100 g cukru pudru

Dodatkowo

250 ml dżemu wiśniowego lub malinowego
80 g rodzynek
80 g suszonej moreli
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki orzechów laskowych
ciemna i biała czekolada do dekoracji, może to być gotowa czekolada w woreczkach - dekoracyjna

Instrukcje

Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia
Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut
Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując
Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego
Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia
Każdy placek posmarować dżemem
Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach
Rodzynki odcedzić i osuszyć
Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami
Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły
Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę
Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia
Do garnka wlać mleko ( odlewając ½ szklanki ) zagotować
W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń
Ugotowany budyń wystudzić
W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny
Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem
Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation