Dziecko

dziecko

KOTLETY Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI
150 g czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 cebula
50 g mielonych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
300 ml bulionu warzywnego
40 ml oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, mielony kminek, chilli w proszku

Opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Umyj i pokrój w kostkę paprykę, dorzuć do soczewicy. Dodaj też wyciśnięty przez praskę czosnek, kminek, chilli, orzechy i sok z cytryny. Zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Soczewica powinna wchłonąć cały płyn.

Po ugotowaniu zdejmij soczewicę z ognia i zostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zrumień na maśle i wrzuć do ugotowanej soczewicy. Kiedy masa przestygnie, wbij do niej jajko, wsyp sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Mąkę pszenną wymieszaj z łyżeczką kurkumy i wysyp na talerz. Z masy formuj dłońmi kotlety i obtaczaj w przygotowanej mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoto. Podawaj na ciepło z sałatką z kolorowych papryk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation