Kuchnia

PASZTETY

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasztet z kalafiora

Składniki na dwie małe foremki keksowe:
•1 nieduży, młody kalafior
•4 małe, młode ziemniaki
•olej
•1/2 szklani suchej kaszy jaglanej
•1/2 szklanki mielonych, prażonych pestek dyni
•10 suszonych pomidorów
•1 pęczek natki pietruszki
•1 ząbek czosnku
•1/2 łyżeczki mielonej kolendry
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na ćwiartki, następnie wszystko natrzeć olejem. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do piekarnika i piec przez około 30 minut do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
2.W międzyczasie kaszę dokładnie opłukać wrzątkiem, następnie wlać 1 szklankę wody z solą i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 - 15 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
3.Upieczone warzywa przełożyć do dużej miski wraz z ugotowaną kaszą jaglaną i całą resztą składników – możecie zostawić jedną różyczkę kalafiora do ozdoby pasztetów. Zmiksować wszystko przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
4.Piekarnik schłodzić do 200 stopni. Dwie małe foremki lub jedną dużą wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do każdej masę pasztetową i piec przez 35 - 45 minut do czasu, aż pasztety będą miały złotą skorupkę. Odłożyć na blat i całkowicie wystudzić, dopiero wtedy kroić i podawać do pieczywa lub surowych warzyw.

Porady:
•Jeśli macie w domu maszynkę do mielenia śmiało zmielcie wszystkie składniki w maszynce – będą jeszcze lepiej połączone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation