Kuchnia

PASZTETY

Pasztet świąteczny - Magazyn Kuchnia

Grażyna Szuba-Zaremba, właścicielka Dworku Tradycja w Łobzie (woj. zachodniopomorskie), od której otrzymaliśmy przepis, pisze: "Tę recepturę można modyfikować, ale proporcje mięs powinny być stałe. Im więcej rodzajów mięs, tym lepiej. Pamiętajmy, aby chude gatunki zawsze równoważyć tłustymi".

Składniki
po 1/2 kg mięsa z kurczaka
łopatki wieprzowej
wołowiny
boczku i wątróbek drobiowych
włoszczyzna (2 średniej wielkości marchewki, kawałek selera, średniej wielkości por)
2 cebule
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
2 czerstwe bułki
3 jajka
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) oraz boczek myjemy, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i cebulę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości (około półtorej godziny), dodając w trakcie gotowania liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie. Mięso wyciągamy z wywaru (który pozostawiamy) i studzimy, z kurczaka usuwamy kości. Razem z wątróbką, namoczoną wcześniej w rosołowym wywarze bułką, ugotowaną włoszczyzną wraz z zielem angielskim (liście laurowe wyrzucamy) mielemy trzykrotnie w maszynce na najdrobniejszym sicie. Dodajemy jajka i przyprawy. Dobrze mieszamy i wkładamy do foremek (znakomicie sprawdzają się jednorazowe aluminiowe: mięso nie przywiera podczas pieczenia). Zapiekamy 40 minut w 180°C - jeśli używamy dużych keksówek (ok. 25 cm długości), trzeba dodać jakieś 20 minut.

Uwaga: Foremki przed upieczeniem wyłożyć boczkiem lub słoniną; do masy włożyć jajka na twardo, pokrojoną marchewkę, kawałeczki szynki itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation