Kuchnia

Ciasta

Szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu)

350 g kaszy jaglanej
1 kg kwaśnych jabłek
0,5 szklanki suszonych daktyli (zamiast daktyli można zmiksować suszone śliwki i rodzynki)
1 dojrzały banan
50 g płatków migdałowych
1 łyżka mielonego cynamonu

Jabłka obrać, pozbawić pestek, zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce. Daktyle pozbawić pestek, banana obrać, dodać pół szklanki wody, zmiksować na sos.
Do miski wsypać kaszę (w celu pozbycia się części goryczy warto zalać ją wrzątkiem, potem przecedzić), dodać jabłka, sos daktylowy, płatki migdałowe i cynamon.
Wymieszać składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 25 cm).
Piec w temperaturze 200 st. C przez 70 minut. Doskonała na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation