Inne

kuchnia

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Składniki:

kluski:
4 duże ziemniaki
1 jajko
mąka ziemniaczana - proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie)
(przepis na około 40 klusek)

sos kurkowy:
200 g kurek
1 cebula
200 ml śmietany 18%
150 ml mleka
szczypta szafranu (opcjonalnie)
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
(przepis na 3 porcje)

Kluski: ziemniaki gotujemy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Nie wiem czy jest taka potrzeba, ale my kluski robimy z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Ugotowane i utłuczone ziemniaki rozprowadzamy w garnku na płasko, dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, odłożone ziemniaki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można kluski robić również większe lub mniejsze). Palcem robimy wgłębienie w środku, jednocześnie lekko je spłaszczając. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia - w zależności od wielkości klusek.
Sos: kurki dokładnie oczyszczamy (w chłodnej wodzie, najlepiej szczoteczką - delikatnie), osuszamy, większe można pokroić. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zeszklenia, dorzucamy do niej kurki, smażymy jakieś 5 minut. Dolewamy do tego śmietanę, mleko, szafran i gotujemy do miękkości grzybów. Doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation