Kuchnia

Deser

Ciasto na maślance z truskawkami

SKŁADNIKI:

4 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
ok 500g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać.
Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50min. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation