Kuchnia

makaroniki

Najlepsze makaroniki, jakiem można zrobić w domu.
Dziecinnie proste ;)
Przepis na stronie


Beziki, które są bardzo trendy, bardziej się już chyba nie da. Są nawet cukiernie specjalizujące się w wypiekaniu tych maleńkich cudeniek.
Muszę przyznać, pomimo tego całego szału na nie, (może trochę za dużego, może nie..) ja się nie zraziłam, i tak jestem zachwycona ich cudownym smakiem.
Efekt zależy od 3. czynności, które powinny być dobrze wykonane:
• odstawienie białek do wyschnięcia,
• odpowiednie ubicie białek,
• odstwienie wyciśniętych już bez (na blasze) do ponownego wyschnięcia.
To zagwarantuje nam pyszne bezy do kawy lub herbatki ;-)


Kolorowe makaroniki

Czas przygotowania: 1 dzień suszenia + ok. 25 min. Stopień trudności: średnio-trudne Liczba porcji: ok. 20 - 30 szt. (zależnie od wielkości)
Składniki na beziki:
• 3 białka
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 3/4 szklanki zmielonych migdałów
• 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• szczypta cynamonu
• kolorowe barwniki*
• masa kajmakowa, lemon curd, lub ulubiony krem do przełożenia

* Uwaga !
Barwnika używamy tylko troszkę. Można go oczywiście pominąć - makaroniki nie stracą dużo na uroku.
Dodając barwnik trzeba też pamiętać o tym, aby piana nie opadła przez (ponowne) zbytnie mieszanie.

♥ Dzień przed pieczeniem makaroników pozostawić białka na całą dobę w miseczce, w temperaturze pokojowej.

♥ Na drugi dzień, lekko wyschnięte białka ubić na sztywną pianę z cukrem i solą.

♥ Piekarnik nagrzać do 150ºC , a na 3. arkuszach papieru do pieczenia odrysować koła w 2 - 3 cm odstępach, do obrysowania można użyć, np. kieliszka.


♥ Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i dodać je do masy.

♥ Do tego wlać jeszcze ekstrakt migdałowy.

♥ Wszystko szybko i sprawnie wymieszać.

♥ Na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia wyłożyć (za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego) masę bezową, właśnie w tych odrysowanych kółeczkach.

♥ Pozostawić beziki na 1 godz., po tym czasie na wierzchu utworzy się twarda warstwa.

♥ Po tym czasie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez. 12 min.

♥ Upieczone beziki wystudzić na kratce.

♥ Bezy przełożyć wybranym kremem.

♥ Tak przygotowane makaroniki można podać od razu, lub wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation