Design

Design

KOPIEC KRETA - PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 1,5 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA KREM:

- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny

W niewielkiej miseczce rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję ). Tortownicę u mnie o śr. 26 cm ( w oryg. przepisie 24 cm ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( lepiej się będzie trzymać ). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Po lekkim przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta w zależności od tego jak wysokie nam wyrosło może to być 1-2 cm.

Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte.

Czekoladę dokładnie rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Żelatynę rozpuszczam w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam.

Śmietanę ubijam z niewielka ilością soli. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy.

Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je w wydrążonym cieście. Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec. Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5-1 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation