Święta i uroczystości

dekoracje/Wielkanoc

Sałatka śledziowa mojego taty

Umyte, nieobrane (czyli w mundurkach) ziemniaki gotować w osolonej wodzie 20-25 min.
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, ale jeśli kupiliśmy śledzie w zalewie to sprawdźmy smak, bo tych naogół nie trzeba moczyć. Będą w sam raz do dalszej obróbki. Pokroić śledzie w kostkę.
Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku. Zamiast musztardy można dać chrzan. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty dodać soku z cytryny, a jeśli zbyt kwaśny to szczyptę cukru.
Polewamy sosem sałatkę i delikatnie mieszamy. Jeśli wyjdzie nam za dużo sosu, to można podać go jako dodatek do innych przekąsek.
Kilka dobrych rad...
Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation