Kuchnia

kulinaria

Odwrócone ciasto ananasowe

Składniki:
masło do wysmarowania formy do pieczenia
2 łyżki cukru
6 plastrów ananasa z puszki, plus 3 łyżki soku
11 kandyzowanych czereśni
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100g miękkiego masła
100g cukru
2 jajka

Sposób przyrządzenia
Nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem.

Dno formy posyp dwoma łyżkami cukru, następnie ułóż krążki ananasa , tak jak jest to widoczne na zdjęciu.

W środek każdego krążka umieść kandyzowaną czereśnię, wypełnij również nimi, przestrzenie po bokach.

Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wrzuć masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie.

Gotową masę wlej do formy do pieczenia.

Ciasto piecz 30 minut. Następnie odwróć je delikatnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation