Kuchnia

Frykasy-Rarytasy

placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich



masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła

placki (ciasto kruche):
mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
masa bezowa:
białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
masa budyniowa:
odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation