Kuchnia

nalewki

Nalewka żurawinowo chrzanowa
Składniki:
pół kg żurawiny (250 gram suszonej)
1 laska chrzanu
garść malin i suszonych jabłek (najlepsze rajskie)
5 śliwek suszonych (nie wędzonych)
200 ml miodu akacjowego
0.5 l spirytusu 95%
1 l wódki czystej 40 %
200 ml wody źródlanej
Żurawiny i maliny rozgnieść, chrzan zetrzeć na tarce o grubych oczkach, śliwki pokroić w paski. Wodę wlać do garnka dodać miód, gotować na małym ogniu 20 min., zbierając szumowiny. Do słoja wsypać wszystkie składniki, zalać gorącym miodem, wlać wódkę zmieszaną ze spirytusem. Zakręcić słoj, odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, wstrząsając zawartosć raz w tygodniu. Po tym okresie nalewkę przefiltrować przez filtr do kawy (jeżeli zachodzi taka konieczność) i przelać do butelek, zakręcić lub zakorkować. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce przynajmniej na pół roku. Do nastawu może być użyta żurawina mrożona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation