Kuchnia

surowki salatki

Surówka z białej kapusty

Składniki:

0,5 główki małej twardej białej kapusty
1 duża marchew
1 mała czerwona cebulka (może być biała)
1 ogórek kiszony lub zielony (ewentualnie może być konserwowy)
sól, cukier
pieprz
oliwa z oliwek
łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować i zasypać drobną solą (około 3 płaskie łyżeczki ) na około 20 min.
Zetrzeć marchew, cebulę i ogórek drobno pokroić
Posoloną kapustę odcisnąć i dodać składniki z pkt. 2
Dobrze wymieszać
Doprawić sokiem z cytryny, dodać 3 łyżki oliwy i tyle samo cukru, pieprz do smaku
Majonezu dodać gdy chcemy by surówka była bardziej gęsta

Z tych składników wychodzą porcje dla 4 osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation