Kuchnia

kuchnia

Sero-makowiec

Składniki
Ciasto kruche, spód

450g mąki
300g masła
150g cukru pudru
3 żółtka
3 duże łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa makowa

300g maku
70g cukru
2 jajka
3g cynamonu
30g miękkiego masła
100g miodu płynnego
25g zmielonych migdałów
ok. 250g–300g bakalii (rodzynki, skórka kandyzowana cytrynowa i pomarańczowa, orzech itp.)
mleko, do namoczenia maku

Masa serowa

600g sera, dwukrotnie zmielonego
3 jajka
80ml śmietany kremówki
1 budyń waniliowy
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
3 duże łyżki kwaśnej śmietany
sok z ½ cytryny
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

Masa makowa. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc. Jeśli mak nie wchłonie mleka, przekładamy go na sito i odcedzamy. Mielimy mak trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i mielone migdały. Mieszamy i dodajemy bakalie. Białka dodamy przed wyłożeniem masy na kruchy spód.
Kruchy spód. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder i pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi być długo zagniatane). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto kruche wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim tortownicę 23 x 23cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy kruchy spód ok. 10–15 minut w temperaturze 200°C. Wcześniej tortownicę należy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Masa serowa. Ser mielimy dwa razy. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wtedy dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i cytrynową. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową (należy teraz ubić pozostałe 2 białka i dodać do masy), następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy.
Resztę ciasta kruchego wałkujemy na grubość 5mm i wycinamy paski z których układamy kratkę na wierzchu sero-makowca.
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyjmujemy z niego sernik. Zostawiamy go najlepiej na noc, żeby wystygł. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation