Kuchnia

kuchnia

Rolada ze szpinaku

niebo na talerzu: Przepisy na Wielkanoc
składniki:

– ok. 0,5 kg świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego (w liściach lub rozdrobnionego)
– trzy ząbki czosnku
– 4 duże jajka lub 5 małych
– 4 łyżki mąki
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 400 g zmielonego, białego sera z trzema łyżkami śmietany lub gotowy smarowny kanapkowy czy do serników
– dwie łyżeczki chrzanu
– 200 g łososia wędzonego w plastrach

Piekarnik ustawić na 180 st. Szpinak drobno posiekać, mrożony rozmrozić i odsączyć na sicie. Wymieszać z żółtkami jajek, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić ze szczyptą soli (w misce bez drobinki wody, tłuszczu i żółtka) na sztywną pianę. Dodawać po łyżce szpinaku i mąki, mieszając delikatnie, aż masa będzie jednolita. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę szpinakową równomiernie na całej powierzchni, ok. centymetrową warstwą. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut. Po wyjęciu, gorące ciasto wyłożyć papierem do góry na ściereczkę, zwinąć przy jej pomocy w roladę (filmik jak), pozostawić do ostygnięcia. Zmielony twaróg dosolić, przyprawić pieprzem, dodać chrzan, wymieszać. Ciasto rozwinąć ze ściereczki, posmarować warstwą twarożku, wyłożyć na nim plastry łososia, ponownie zwinąć w roladę. Zawinąć ciasno w folię przeźroczystą i wstawić do schodzenia do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation