Kuchnia

PALEO

Mus Gruszkowo- orzechowy!
Elo! Jesień się kończy, zima powoli zaczyna nam tuptać za oknem. Jakie desery można jeść sezonowe o tej porze roku?
Oczywiście najlepiej z naszych polskich gruszek i orzechów włoskich!
Jak zrobić taki mus? - Banalnie prosto :)
Potrzebujemy:
• 200g rozłupanych orzechów włoskich
• 2 gruszki
• 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
• ½ cytryny
Wykonanie:
• orzechy przeglądamy, czy nie ma gdzieś łupiny
• wsypujemy do naczynia (np, słoika)
• zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12h
• gruszki obieramy ze skórki
• kroimy wzdłuż na pół i wycinamy gniazdo nasienne z pestkami
• oczyszczone gruszki kroimy w kostkę
• w rondelku roztapiamy tłuszcz
• dodajemy gruszki i zasmażamy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
• orzechy cedzimy na sito
• do orzechów dorzucamy gorące gruszki
• miksujemy blenderem na jednolitą masę
• nakładamy do pucharków/kieliszków
• dekorujemy kawałkami gruszki i i orzechami
Jako jeden z zdrowych deserów na święta jak znalazł
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation