Kuchnia

PALEO

MUFFINKI MANDARYNKOWE W SOSIE LEŚNYM


SKŁADNIKI
(na 10 sztuk)

MUFFINKI
• 4 mandarynki klementynki
• 6 jajek
• 200 g mąki kokosowej
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
• trochę klarowanego do smarowania foremek

SOS OWOCOWY
• 2 łyżki malin (mrożonych lub świeżych)
• 2 łyżki jeżyn (mrożonych lub świeżych)
• 2 łyżki czarnej porzeczki
• 2 łyżki czerwonej porzeczki

WYKONANIE
• wszystkie owoce wrzucamy do jakiegoś garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut

POTRZEBNY SPRZĘT

• blender kielichowy

OPIS PRZYGOTOWANIA

Muffinki
• piekarnik ustawiamy na 190 stopni
• mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda
• następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
• po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z wody
• jajka w całości wybijamy do blendera
• dodajemy mandarynki
• dodajemy sodę oczyszczoną
• włączamy blender, miksujemy minutę
• powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
• gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, nakładamy ciasto do foremek (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki
• pieczemy 25 min
• wyjmujemy muffinki z piekarnika, czekamy 5 min i wykładamy ciastka z foremek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation