Kuchnia

Cooking

Szybkie pączusie z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce


Składniki:

2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego po 150g (np. Danio lub Tutti)

3 duże jajka

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

+olej rzepakowy do smażenia

na posypkę:

1/4 szklanki drobnego cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią + 1 łyżeczka cynamonu





Jajka roztrzepać razem z serkami i szczyptą soli. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać do niej płynną mieszankę i połączyć wszystko razem mieszając rózgą kuchenną (lub mikserem). Za pomocą małej łyżeczki zanurzonej w oleju formować małe kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Smażyć na głębokim tłuszczu- najlepiej po 5-6 pączusiów w niedużym rondelku. Trzeba wyczuć temperaturę- pączusie powinny szybko wypływać na wierzch, ale nie zbyt szybko się rumienić. Są takie urocze, że większość z nich sama obraca się podczas smażenia na drugą stronę :). Usmażone odkładać na minutkę na ręczniki papierowe, następnie jeszcze ciepłe obtaczać w cukrowo-cynamonowej mieszance. Najlepsze są jeszcze ciepłe!

Rada: do ciasta można dodać łyżeczkę suchych drożdży, by pączusie zyskały drożdżowy posmak, należy wymieszać je z mąką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation