Kuchnia

desery

Ciasteczka słonecznikowo-owsiane:
1 i 1/3 szkl. mąki,
1 szkl. płatków owsianych,
200 g miękkiego masła,
1/2 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie jest cala szklanka ale wg mnie ciastka są za słodkie),
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szkl. ziaren słonecznika,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli

Słonecznik uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Masło wymieszać mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieć ciasto. Formować kulki o wielkości orzechów włoskich, lekko je spłaszczając. Piec w piekarniku o temperaturze 175 stopni około 15 min. aż ciasteczka będą złote.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation