Kuchnia

sniadania

MARCHEWKOWA OWSIANKA

Składniki na 2 - 3 porcje:
½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka syropu klonowego
½ łyżeczki dobrego cynamonu, używam tego
½ łyżeczki suszonego imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
¾ – 1 szklanka purée marchewkowego*
do podania: prażone orzechy laskowe lub pekany, syrop klonowy

Przygotowanie:
Wszyst­kie skład­ni­ki poza puree mar­chew­ko­wym wło­żyć do ma­łe­go ron­del­ka i go­to­wać przez 5 – 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas de­li­kat­nie mie­sza­jąc.
Kiedy płat­ki będą mięk­kie, dodać purée mar­chew­ko­we, wy­mie­szać i go­to­wać ko­lej­ne 2 – 3 mi­nu­ty. Go­rą­cą owsian­kę po­da­wać razem z upra­żo­ny­mi orze­cha­mi i więk­szą ilo­ścią sy­ro­pu klo­no­we­go.
* Purée mar­chew­ko­we: to upie­czo­na lub ugo­to­wa­na, a na­stęp­nie zblen­do­wa­na mar­chew. Warto od razu przy­go­to­wać więk­szą ilość, na przy­kład z 2 kg mar­chwii i za­mro­zić w ma­łych wo­recz­kach w za­mra­żar­ce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation