Kuchnia

dania bezmięsne

tortilla szpinakowa

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 10 tortilli

3 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli, płaska
4 łyżki oleju
125 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego lub świeżego
3/4 szklanki mleka, ciepłego
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz olej i chwilę mieszamy. Ciepłe mleko mieszamy z rozdrobnionym szpinakiem, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto przez około 5 min. Ciasto nie powinno być mocno wilgotne i nie powinno przyklejać się do dłoni. Owijamy folią i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy z nich kuleczki. Lekko oprószamy stolnicę lub blat stołu i wałkujemy na bardzo cienkie placki ok. 1 mm. Przykładamy okrągły talerz lub inne naczynie o średnicy 17-18 cm i wykrawamy okrągłe placki. Kładziemy po jednym na dobrze rozgrzanej patelni bez żadnego tłuszczu. Przypiekamy z każdej strony przez ok. 30 sekund lub do uzyskania gdzieniegdzie zarumienionego ciasta. Gotowe placki przechowujemy pod przykryciem lub w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation