Kuchnia

16:00

Dukan: Chłodnik litewski wersja light

Składniki:
- pęczek botwiny z buraków
- mały pęczek rzodkiewki
- średni ogórek
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- 1 litr jogurtu naturalnego lub kefiru
- sok z małej cytryny lub 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz




Sposób przygotowania:

Umytą botwiną zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a liście drobno posiekać.
Wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby przykryć botwinę.
Gotować około dziesięciu minut. Odstawić do wystudzenia.
Międzyczasie obrać ogórka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Można zostawić parę cienkich plasterków ogórka do dekoracji.
Rzodkiewkę również zetrzeć na tarce.
Koperek oraz szczypiorek drobno posiekać.
Do wystudzonej botwiny dodać pozostałe warzywa,
sprasowany czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz jogurt naturalny.
Na końcu doprawić słodzikiem do smaku. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać na zimno. Chłodnik doskonale smakuje w upalne dni :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation