Kuchnia

16:00

Pieczone słone oponki drożdżowe

Składniki:
200g mąki
100ml podgrzanego, jasnego piwa
10g drożdży
szczypta cukru do zaczynu
30g sera feta
20g sera z niebieską pleśnią
15g tłuszczu (roztopione masło, oliwa, olej)
szczypta soli

Robimy zaczyn: mieszamy drożdże, czubatą łyżkę mąki, cukier i trochę ciepłego piwa, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wlewamy do miski z przesianą mąką, sery, sól, piwo i wyrabiamy. Ciasto jest dość lepiące, po kilkuminutowym wyrabianiu zacznie leciutko odchodzić od rąk, wtedy trzeba dodać tłuszcz. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest bardzo kleiste, możemy dodać trochę mąki. Po dodaniu tłuszczu i „wrobieniu” go w ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrawamy kółeczka, a kieliszkiem wycinamy w tych kółeczkach krążki. Układamy sobie te oponki na stole posypanym mąką i przykrywamy je ściereczka. Ja czekałam trochę aż urosną, ale niespecjalnie zwiększyły gabaryty. Pieczemy 25-30min.180ć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation