Kuchnia

jaglanki owsianki

Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

1 PORCJA
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
1 banan
1 łyżka soku z cytryny
kilka orzechów (dowolnych)
sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego + 2 łyżki syropu klonowego + 1 łyżka soku z cytryny
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny).
Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, polać sosem z masła orzechowego i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
WSKAZÓWKI

Jeśli sos z masła orzechowego jest za gęsty, można dodać więcej syropu klonowego lub soku z cytryny. Jeśli ma niejednorodną konsystencję, można zmiksować blenderem lub energicznie wymieszać rózgą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation