Kuchnia

kuchnia

chiński kurczak

Składniki:

· 400 g filetów z kurczaka
· środkowa część pora
· ½ puszki kukurydzy
· spory kawałek imbiru – 4-5 cm
· garść suszonych grzybów mun
· 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
· szczypta kurkumy
· ½ łyżeczki granulowanego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego
· 2-3 łyżki sosu chilli
· odrobina soli
· 3-4 łyżki oleju do smażenia

Grzyby mun zalewamy niezbyt dużą ilością wody i gotujemy do momentu, aż prawie cała odparuje. Będzie to trwało kilkanaście minut, czyli tyle, ile potrzebować będziemy na przygotowanie reszty dania.

W tym czasie kurczaka kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Można go też wcześniej zamarynować w przyprawach (sosach, kurkumie) jeśli mamy więcej czasu. Kurczaka smażymy na dość sporym ogniu. Posypujemy szczyptą soli, dodajemy pokrojony w cienkie słupki imbir, sos sojowy, sos chilli, kurkumę. Smażymy kilka minut mieszając często.

Ugotowane grzyby kroimy w cieńsze paski, jeśli już są pokrojone, jak w moim przypadku, to pomijamy ten krok.

Do kurczaka dodajemy czosnek, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz grzyby i znów smażymy 3-5 minut. Próbujemy czy jest odpowiednio słone – jeśli zbyt mało dodajemy soli oraz oczywiście próbujemy czy kurczak jest gotowy. Tuż przed zdjęciem z patelni wrzucamy posiekany w cienkie plasterki por, mieszamy i po minucie możemy podawać. Najlepiej z ryżem – Luby zakochany jest w basmati, mnie pasuje również paraboliczny. Smacznego!

https://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/tag/chinski-kurczak/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation