Hobby

rysunek

Marynowany pstrąg z grilla

Składniki
pstrąg 3 sztuki
oliwa 50ml
skorka z cytryny
sól morska
pieprz czarny świeżo zmielony
kurkuma 1/2 łyżeczki
natka pietruszki łyżeczka
koperek suszony łyżeczka
zielona cześć dymki pęczek
czosnek ząbek
papryka czerwona 1/2 łyżeczki
kolendra łyżeczka
cebula
cytryna
lubczyk kilka gałązek

Aromatyczny pstrąg prosto z grilla.



Etapy przygotowania

Najpierw robie marynate do ryby. Drobno siekam dymke, natkę pietruszki, scieram skórke na drobnych oczkach. Mieszam razem oliwe, sol, pieprz, skórke cytrynowa, natke pietruszki, dymke, koperek, kurkume, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukuje, osuszam i nacieram marynatą w srodku i z zewnatrz. Tak przygotowane ryby odkładam na godzine.
Kroje w plasterki cebule i cytrynę. Do srodka ryby wkładam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałazek lubczyku. Ryby wkładam do specjalnych kratek do pieczenia na grillu i kłade na dobrze rozgrznay grill. W trakcie pieczenia smaruje pozostałą marynate. Ryby griluje ok 20 minut, w trakcie pieczenia należy odwrócic.
Podajemy z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukini oraz cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation