Kuchnia

Na słodko

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
200 g masła
50 g zmielonych orzechów
4 łyżki rumu
na polewę:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
125 g masła
2 łyżki wrzątku
dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki śmietanki kremówki
1/2 szklanki posłodzonej zimnej kawy lub herbaty

Upiec biszkopt: białka wbić do miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić.

Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie mleka, pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu i orzechy.

Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta.

Masło rozpuścić z kakao i cukrem pudrem, cały czas mieszając dodać wrzątek i mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić i polać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation