Kuchnia

coś pysznego ;)

DUSZONE WARZYWA Z KAWAŁKAMI MARYNOWANEGO ŁOSOSIA W KREMOWYM SOSIE

CZAS PRZYGOTOWANIA:
Ok. 20 min.

SKŁADNIKI:
(2 porcje)

CEBULA - mała
POR - 1 łodyga
CUKINIA - 1 mała sztuka
MLECZKO KOKOSOWE lub ŚMIETANA 12 % - 1 szklanka / 250 ml
MARYNOWANY ŁOSOŚ - nieduży kawałek
OLEJ ROŚLINNY do smażenia (polecany kokosowy) - 1 łyżeczka / 5 ml
CZOSNEK - 1-2 ząbki
PRZYPRAWY: sól/sos sojowy, pieprz kolorowy świeżo starty, zioła prowansalskie

WYKONANIE:
1. Przygotowujemy warzywa: pora czyścimy, odcinamy zielone, zgrubiałe części, kroimy w pół talarki. Cebulę obieramy, szatkujemy, cukinię płuczemy, obieramy, kroimy na grube plastry a następnie w kostkę. Obieramy czosnek.
2. Na patelni rozsmarowujemy cienko olej roślinny. Szklimy cebulę i wyciśnięty czosnek, zmniejszamy ogień i dodajemy plastry pora.
3. Po około 3 minutach dodajemy cukinię. Przyprawiamy solą, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 8-10 minut.
4. Po tym czasie wrzucamy kawałki łososia marynowanego, zalewamy mleczkiem kokosowym lub śmietaną, przyprawiamy ziołami. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
5. Gotowe danie przekładamy na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation