Kuchnia

Do sql

SKŁADNIKI
pół chleba razowego
25 dag pieczarek
3 cebule
3 ząbki czosnku
4-6 łyżek oliwy
2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej lub razowej (pszenna lub żytnia)
po łyżeczce tymianku, rozmarynu,majeranku, oregano i bazylii
sól i pieprz
płatki owsiane, słonecznik (opcjonalnie)




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Chleb pokroić i namoczyć w wodzie. Umyte pieczarki i cebule pokroić i poddusić na 2 łyżkach oliwy, dodać do nich przyprawy i zioła. Wszystko zmielić w maszynce do mięsa lub przy pomocy blendera. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać oliwy, a jeśli za wilgotna można dodać ziaren uprażonych na patelni (i zmielonych razem z resztą składników) lub po prostu otrąb np. pszennych. Dokładnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej płatkami owsianymi foremki. Dzięki temu pasztet po wyjęciu z keksówki będzie "obklejony" płatkami. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika
Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation