Kuchnia

kuchnia

Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem | Kwestia Smaku

Składniki
6 porcji, 328 kcal

1 łyżka oliwy extra vergine
1 por
1 łyżeczka masła
1 pojedyncza pierś kurczaka
3 ziemniaki
225 g (1/2 opakowania) marchewki z groszkiem
1,5 litra bulionu, wywaru lub rosołu
750 ml mleka
100 g gęstej śmietany 18%
szczypiorek

Przygotowanie

W garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora. Dodać masło oraz pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania), smażyć przez 2 - 3 minuty.
Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia, dodać mleko, wymieszać.
Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z zupy ciągle mieszając. Przelać do garnka z zupą i wymieszać. Dodać szczypiorek i w razie potrzeby delikatnie podgrzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation