Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą
zarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą.

Składniki:
5 jabłek
cynamon
cukier waniliowy

na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
20 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki wody

na bezę: 4 białka
110 g cukru pudru
1 łyżka budyniu waniliowego

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy.
Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym.
Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu.
Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation