Dziecko

Dziecko

Kotlety schabowe – przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (dla 4 osób):
4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki (słodkiej lub ostrej)
1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
kilkanaście łyżek bułki tartej
kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)
olej roślinny do smażenia (albo bardziej tradycyjnie: smalec)
Akcesoria kuchenne:
deska do krojenia
tłuczek do mięsa
patelnia

Wykonanie:

Krok 1. Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
Krok 2 (opcjonalny). Obtaczamy mięso w mące. Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
Krok 3. Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na talerz.
Krok 4. Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Krok 5. Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation