Kuchnia

małe co nie co

Nalewka cytrynowa - składniki:

- 3 lub 4 cytryny (zależy od wielkości);
- 2,5 szklanki cukru;

- 0,5 l spirytusu;

- woda (może być mineralna niegazowana ok. 1/2 butelki) - jeśli ktoś woli słabsze trunki może dodać więcej wody!

Nalewka cytrynowa - wykonanie:

Cytrynę obieramy bardzo cieniutko tak, by pozbyć się tylko żółtej skórki. Obrane owoce zalewamy spirytusem na 24 godziny i czekamy. Po upływie tego czasu gotujemy wodę z cukrem i z sokiem wyciśniętym z czterech cytryn. Następnie do przygotowanego roztworu przecedzamy skórki i dolewamy resztę płynu. Całość rozlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 7 dni, by uzyskać pełny smak i aromat. Prawda, że pyszne?

Chyba już wiesz, jak rozgrzać jesienny wieczór? Powodzenia, to naprawdę działa!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation