Kuchnia

Sernik na zimno

Kawowy sernik na zimno - Wypieki Beaty

Kawowy sernik na zimno


Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
spód:
200 g ciasteczek amaretti
80 g rozpuszczonego masła
mus śliwkowy:
250 g suszonych śliwek bez pestek
100 ml amaretto lub ciemnego rumu
masa sernikowa:
500 g twarogu na serniki (użyłam Piątnicę)
80 ml espresso lub mocnej kawy
3 żółtka
150 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
150 ml mleka
Wykonanie
Śliwki zalej alkoholem i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na noc) - ja zapomniałam o tym i po prostu podgotowałam śliwki w alkoholu aby zmiękły, a potem wystudziłam.
Ciasteczka rozkrusz i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
Dno foremki o wielkości około 20/30 cm wylep masą ciasteczkową.
Śliwki zmiksuj - w razie potrzeby dodaj alkoholu, w którym się moczyły lub wody.
Wyłóż śliwki na spód z ciasteczek i delikatnie rozprowadź.
Żelatynę wsyp do mleka i poczekaj aż napęcznieje - wtedy podgrzej mleko w garnku albo w mikrofalówce.
Twaróg zmiksuj krótko z żółtkami, cukrem i kawą.
Dodaj mleko z żelatyną i szybko zmiksuj.
Przelej masę na wierzch śliwek.
Sernik schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - tak aby masa stężała.
Przed podaniem sernik oprósz gorzkim kakao.
Notatki
Jeśli nie masz czasu, to mus śliwkowy możesz zastąpić powidłami śliwkowymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation