Kuchnia

Kulinaria

Sernik na zimno z rekinami

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
2 galaretki niebieskie
żelki rekiny
1 kg mielonego twarogu waniliowego
400 ml śmietany 36 %
5 łyżeczek żelatyny
8 łyżek cukru pudru
biszkopty
brzoskwinie w puszce

Wykonanie:
Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. W schłodzonej galaretce nasączać biszkopty i porozkładać na spód tortownicy, wstawić do lodówki na ok 20 minut. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie należy ubić śmietanę 36 % na sztywno i dodać do niej cukier puder. Gdy cukier się rozpuści dodajemy do śmietany stopniowo zmielony twaróg. Gdy żelatyna będzie już chłodna dolewamy ją stopniowo do masy twarogowej miksując na największych obrotach. Na biszkoptach ułożyć kawałki brzoskwiń i zalać masą twarogową, odstawić do lodówki na godzinę do zastygnięcia. Na zastygniętej masie układamy żelki i zalewamy drugą, zimną galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody. Całość wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia galaretki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation