Kuchnia

jedzeniowo

Babka Dukana

Składniki:

- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzanej (skrobia kukurydziana)
- 2 łyżki zmielonych otrąb pszennych
- mały jogurt naturalny (około 150 gram)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4,5 łyżki słodzika
- 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Z wszystkich jajek oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić sztywną pianę ze szczypta soli. Cały czas ubijając mikserem, dodawać w kolejności: słodzik, żółtka, mąkę kukurydzianą, otręby, proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Przygotować formę do babki, delikatnie wysmarować ją ręcznikiem nasączonym oliwą, ułatwi to wyjęcie ciasta po upieczeniu. Do foremki wlać połowę ciasta, natomiast do drugiej dodać kakao i również wlać do formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Piec około pół godziny. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation